Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn lørdag 23.05.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom i bratte heng med myk våt snø. Hold avstand til skavler og fjellsider med glidesprekker.

Skredfarevurdering

Skredfaren er lavest tidlig på dagen på grunn av nattefrost ned til ca 900-1000 moh. Utover dagen vil stigende temperatur høyt til fjells varme opp og gi smelting av snødekket. Innslag av regn og solinnstråling vil også bidra til oppvarming. Smelting gir økt vanninnhold i snødekket som vil svekke svake lag over skare nede i snøen.
Unngå områder med glidesprekker. Det er store skavler i fjellet, vær forsiktig ved ferdsel på rygger og topper. Husk på at skavlbrudd også kan løse ut skred i underliggende terreng.

Skredproblemer

Våt snø (løssnøskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 22. mai 2020

SnøoverfIaten er generelt våt for tiden. I høyden ligger det fokksnø av ulik hardhet etter snøvær og vind sist helg. Under 1000-1200 moh består det gamle snødekket av smelteformer, og i solsider går denne grensen enda høyere.
Det er store forskjeller på snødekket om det er solvendt eller skyggeside. Der snødekket ikke er påvirket direkte av sol og oppvarming kan det fortsatt ha et vinterlig preg.

Det ligger kantkornlag ved et skarelag i snødekket over ca. 1200 moh i nordvendte sider.
Det er tidligere sett begynnende kantkorndannelse høyere opp i snødekket. Observasjon fra Aurland torsdag forteller om drønn i snødekket på 1450 moh, som kan tyde på kollaps i svakt lag.

Det er observert tørre og våte løssnøskred flere steder i regionen siste dager. Tirsdag ble det meldt om skiløperutløst flakskred øst i regionen på ca 1500 moh.

Det har ikke vært nattefrost i regionen siste døgn.
Det er generelt mye snø i fjellet. Det ligger mest snø i østvendte leområder, og det er stedvis store skavler med sprekker i bakkant.

Fjellvær

Fredag 22. mai 2020

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sørøst om ettermiddagen. 1 °C til 9 °C på 1400 moh. Skyet. Nedbør mot kvelden. Mest vind i sørøst.

Lørdag 23. mai 2020

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sør. -2 °C til 4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS